O Palinovcu

Palinovec je malo naselje smješteno u Međimurskoj županiji a nalazi se u sastavu općine Donji Kraljevec te obuhvaća površinu katastarske općine Palinovec od 72 hektara. Samo naselje locirano je u samom središtu donjeg Međimurja a cestovnim pravcima povezana je sa okolnim naseljima iz općine Mala Subotica i Domašinec. Glavnim dijelom locirano je uz cestu Prelog – Mursko Središće te uz cestu Palinovec- Palovec.

  Sve kuće u skladu sa prostornim planom građene su od opeke i betona i pokrivene su crijepom, na način da imamo prizemnice, visoke prizemnice i katnice i sve su pretežito u privatnom vlasništvu.
Od ostalih građevina u naselju imamo društveni dom sa dvoranom, Područnu školu u sastavu  Osnovne škole Hodošan u sklopu koje postoji i trgovina Metss, vatrogasni dom u kojem je DVD Palinovec i sportski dom u kojem je nogometni klub Mladost.

          Vanjsko uređenje obiteljskih kuća uređeno je na prihvatljiv i simpatičan način tako da vožnja ili šetnja naseljem predstavlja užitak koji ostaje u sjećanju. U naselju imamo gotovo sve osim kanalizacije što nam ostaje prioritet za izgradnju u budućnosti. Imamo izgrađenu dobru električnu mrežu, plinsku mrežu, vodovodnu mrežu, telefonsku mrežu što je sve izgrađeno nekadašnjim samodoprinosom i obiteljskim davanjima odnosno sve što imamo u naselju izgradili smo sami.

          Gotovo svako domaćinstvo ima telefon, automobil, traktor a mnoga čak i duplo od toga što puno govori, ali život u Palinovcu nikad nije bio lagan što je vidljivo iz fotografija.
Naši mještani nekad su se većinom bavili poljoprivredom međutim danas gotovo svaka kuća ima zaposlenog.

          Posljednji veliki uspjeh svih mještana u izgradnji Palinovca bio je 19.03.1995. godine kada smo adaptirali i dogradili kapelicu koju je posvetio biskup monsinjor Đuro Kokša, te se od te godine svake godine 19.03. obilježava kao dan Palinovca.

          Prema posljednjem popisu iz 2011. godine u Palinovcu živi 712 osoba smještenih u 217 domaćinstava (podaci prema Državnom zavodu za statistiku). Od toga 338 muške osobe i 374 ženskih osoba.

Godina
Broj stanovnika
Broj domaćinstava
1981.
908
238
1991.
895
238
2001.
792
228
2011.
712
217

Nažalost iz tabele je vidljivo da nas je svake godine sve manje, te zbog toga mlađe generacije imaju obvezu da to promjene i poprave.

U naselju imamo dva parka, jedan manji u središnjem dijelu u kojemu se nalazi spomenik žrtvama drugog svjetskog rata i jedan veći koji pokriva velik dio južnog Palinovca.
Isto tako postoji kapelica Presvetog Trojstva u kojoj se povremeno okupljaju mještani Palinovca za vrijeme misnog slavlja ili nekakvih drugih svečanih prilika.
Treba još i spomenuti pil Svetog Roka, zatim Raspelo i kip žalosnog Isusa koji se nalazi malo izvan Palinovca.

Za potrebe naših mještana u naselju imamo ugostiteljski lokal i dvije trgovine.

U mjestu djeluju i rade: dobrovoljno vatrogasno društvo, zatim nogometni klub “Mladost” Palinovec, Udruga žena i športsko-ribolovno društvo ”Šaran” te od nedavno i udruga mladih “Palinovčan”.

Predsjednici Mjesnog odbora Palinovca bili su:

1993-1997
Srpak Ivan
1997-2001
Horvat Zlatko
2001-2008
Horvat Zlatko
2008-2010
Kolarić Vladimir
2010-2014
Srpak Tomislav
2014-
Sabol Vladimir

 

Aktualno Vijeće mjesnog odbora Palinovec je u sastavu:

1. Vladimir Sabol – predsjednik
2. Tamara Recek – zamjenica predsjednika
3. Dragan Vurušić
4. Saša Sabol
5. Josip Čemerika
6. Kruno Fileš
7. Ivan Pavlic